Translate

13 Ağustos 2012 Pazartesi

Nolan'ın Batman Efsanesi

Batman, Batman, Batman....
Yüzyıllardır beklediğim Kara Şövalye'nin yükselişi....
Bu yazı spoiler içerebilir!




Batman: Begins (2005)
Christopher Nolan'ın, dibe vurmuş Batman'i mağarasından çıkarma çabasının ilk adımı; Bruce Wayne' nin, Batman olma hikayesi anlatılır.

Bruce Wayne, küçük bir çocukken ailesi ile gittiği bir gösteriden rahatsız olur. Bruce dışarı çıkmaları için ısrar eder. Dışarı çıktıklarında Wayne ailesi bir soyuncu tarafından saldırıya uğrar, direnen Wayne çifti vurulur. Bruce'in yanında artık sadece sadık uşakları Alfred vardır. Gelişen olaylarla Gölgeler Birliği'ne katılan Bruce, burada da aradığı adaleti bulamayınca Gotham'a döner, şehri Ra's Al Ghul'un kötülüklerinin ele geçirdiğini görür. Gotham'ı bulunduğu bataklıktan kurtarmak isteyen Bruce Wayne, suç ile mücadele edebilmek için bir imge arar; küçüklüğünde korktuğu yarasalardan ilham alarak Batman'e dönüşür. 

IMDb: 8.3




Batman: Dark Knight (2008)
Heath Ledger (Joker), Kara Şövalye'nin çekimleri tamamlandıktan sonra, 22 Ocak 2008'de yanlış ilaç kullanımı yüzünden evinde ölü bulundu.

 Batman suça karşı savaşını daha da ileriye götürür: Teğmen Jim Gordon ve Bölge Savcısı Harvey Dent’in yardımlarıyla, Batman, şehrin sokaklarını sarmış olan suç örgütlerinden geriye kalanları temizlemeye girişir. Kısa süre sonra kendilerini, Joker olarak bilinen ve Gotham şehrini daha öncede dehşete boğmuş olan suç dehasıyla mücadelenin içinde bulurlar. Bruce Wayne'nin aşık olduğu kadın Rachel ve Dent kaçırılır, Joker adresleri değiştirerek Batman'e sunar. Batman sadece birini kurtarabilecektir, Rachel'ı seçer ama Harvey Dent'i kurtarır. Dent yüzünün yarısını kaybeder ve kızgındır çünkü Rachel'ı kurtarmaları gerekirdi. Joker oyunuyla Gordon, Dent ve Batman arasındaki en iyi olanı kötüye çevirir, böylece Two-face (İki-yüz) ile tanışırız. Two-face adaletin acımasız bekçisi olmuştur, Rachel'ın intikamı için Gordon'un çocuklarını rehin alır. Dent ve Batman bir mücadele yaşarlar, Dent kaybeder; yüksek bir binadan aşağıya çakılır. Ancak Batman Joker'i haklı çıkarmak istemez ve Dent'in bütün suçlarını üstlenir, Dent şehrin ihtiyaç duyduğu bir kahraman olarak kalmalıdır.

IMDb: 8.9




Batman: Dark Knight Rises (2012)
Nolan'ın, Batman film serisinin son filmi. Önceki iki filmiyle bir çok bağı olan Dark Knight Rises, neredeyse her şeye nokta koymuş. Ayrıca James Holmes kendini Joker olarak tanıtarak filmin galasına saldırı düzenlemiştir.

Batman'in bu sefer düşmanı, eski Gölgeler Birliği üyesi Bane. Dent'in ölümünün üzerinden 8 yıl geçmiştir, Batman ise invizaya çekilmiştir. Herkes Batman'e karşı düşmanca bir tutum sergiler, Bruce Wayne hakkındaysa efsaneler uydurur. Harvey Dent Yasası'na göre Gotham şehrindeki suç oranı oldukça azalır. Emniyet mesupları sinek avlarken yeraltı dünyasının lideri Bane ortaya çıkar. Bane ilk önce bir borsa binasına saldırır, zengin ile fakir   arasındaki uçurumu yok etmek istediğini söyler. Gordon Batman'in geri dönmesini umarken Bruce inzivadan çıkarak Batman kimliğine bürünür. Bane'i durdurması gerekmektedir, fakat Bane'nin peşinden giderken polisler bir anda silahlarını Batman'e çevirir. Kahraman Harvey Dent'in katili, Batman'i yakalayabilirlerse terfi etme umutları vardır. Polisler Batman'i kovalarken Bane fırsattan yararlanarak kaçar. Bruce Bane'ni yakalamak isterken Alfred tarafından terk edilir. Catwoman ile tanışır, Catwoman usta bir hırsızdır ama iyilerin tarafındadır, bir nevi Robin Hood. Catwomen'in yardımı ile beklediği gibi olmasa da Bane'e ulaşır, dövüşürler. Dövüşten itibaren klişeler başlar. 3 Ay gibi bir süre emniyet güçlerinin tünelde mahsur kalmasının ardından güçlü ve sinekkaydı traşla çıkmaları kabullenebilir ama Bruce'un çukurdan tırmanmayı ipsiz tırmanınca başarması, çukurdaki hapishane de Gölgeler Birliği'nin eski lideri Ra's Al Ghul'u sanrı olarak görmesi, büyük kötülüğün ardındakinin aslında kadın olması ve babasının hayalini gerçekleştirmeye çalışması gibi klişeler mevcut. Her ne kadar klişelerle de bambaşka bir senaryo yaratabileceğini düşünsem de çok zor iştir. Birinci yarının daha iyi olduğu düşüncesindeyim. 

IMDb: 8.9



8 yorum:

  1. Seriyi ayrı ayrı anlatman, derlemen çok güzel olmuş. Bir de film başlarına reel hayattan minik özetler geçmen de oldukça yerinde, iyi düşünmüşsün.

    Batman filmlerine referans bu post.
    Son filmdeki klişeler konusunda haklısın ama bence çok güzel işlenmişlerdi. Benim gözüme hiç batmadı. ^ay boyunca polislere her türlü erzak inerken jilet de inmiş olabilir:)))
    İşin şakası bir yana, klayvene sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya da polislerin yanında bıçak olabilir :D

      Sil
  2. tesadüf bu ya ilk ikisini izledim dün ve bu gece 3.sünü izlemeyi düşünüyorum kuzenimle,jokerin zamansız ölümü..çok yazık:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlemelisiniz, seriyi tam izlemek gerek değil mi? :D Kendini Joker rolüne fazlasıyla adayan bir aktör. Ününe kavuştu ve öldü...

      Sil
  3. Batman!
    Sonuncuyu henüz izlemedim izleyeceğim :)
    Alfred terk mi ediyor? Ama ama ama olamaz ki bu o adamın arka planda olup yardım edişini seviyordum ben :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyredince anlarsın :D Çoğu insan senaryo hakkında bir bilgi öğrenince tepki gösteriyor ama bence Batman 'izlemedim ki söyleme' denebilecek bir filmlerden değil...

      Sil
    2. Ben aşırı spoilere karşıyım ama bir film hakkında bilgi almadan da izleyemem. Ne izlediğimi bilmem gerekir :)

      Sil
    3. Haklısın, aynı fikirdeyiz neredeyse :)

      Sil