Translate

28 Aralık 2012 Cuma

Christopher Nolan


1970 Londra doğumlu senarist, yönetmen, yapımcı. Üniversitede İngiliz Dili ve Edebiyatı okumuştur. Batman hayranlığı da sinema dehası kadar bilinir. Filmlerin çoğunda senaryoyu kardeşi Jonathan Nolan ile yazmaktadır. Henüz 7 yaşındayken babasının 8mm kamerasıyla ilk kısa metraj filmi Tarantelle’yı çekti.

Graham Swift'in Waterland adlı eserinin etkisinde kalan Nolan eşzamanlılık üzerine kafa yormaya başladı, düşünceleri yoğunlaştığı zamanda Londra'daki evine hırsız girdi. Bu olaydan ilham alarak hırsızların kendisi ve hayatı için neler düşünmüş olabilecekleri üzerine kafa yordu. Sonuç olarak Nolan işsiz bir yazarın insanların evine girip yaşamlarının ayrıntılarını öğrendiği ilk uzun metraj filmi Following’i çekti.

Kendisi Memento filmiyle tanıyıp yıllar sonra Batman sevgimin nüksetmesiyle ismini hafızama kazımıştır. Bir yıl ardından Prestij filmi ile de kendine hayran bırakmıştır. Ardından araştırmalara girişip “süper bir adam bu ya” diye düşünüp durmuşumdur, tabi beraberinde bütün filmlerini yalayıp yutmuşumdur. Memento’yu ilk izleyişimdeki anlamamamı çocukluğuma verip “basit ama etkileyici!”düşüncesinde olmuşumdur.

Özetle: Nolan beni sinemaya bağlayan ve meslek olarak sinemaya yönelmeme sebep olan  yönetmen olmuştur, gerek teknikleriyle, gerek senaryosuyla, gerek Batman’i mağarasından çıkarmasıyla... Sinema’nın dehası olarak tanımlanan Nolan, daha birçok sıradışı filme imza atmıştır.

Filmografi
Following/ Takip
Memento/ Akıl Defteri
İnsomnia/ Uykusuz
Batman: Begins/ Batman Başlıyor
Prestige/ Prestij
Batman: Dark Knight/ Batman: Kara Şövelye
İnception/ Başlangıç
Batman:  Dark Knight Rises/ Batman: Kara Şövalye Yükseliyor

Kısa metraj olarak;
Doodlebug
Larceny
Tarantella 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder