Translate

16 Eylül 2012 Pazar

Elementary: İlk İzlenimler!


Spoiler olabilir!

Bölümün ilk dakikalarında “sıkıldım” repliğini duymak, akıllara hemen BBC’nin Sherlock dizisini getiriyor. Bu bir nefret mi yoksa bir selam mı? Bilemedim. Watson karakterinin kadın olması ve geçmişinin değiştirilmesi yetmezmiş gibi, Holmes’un başına Watson’un bağımlılık danışmanı olarak dikilmesi ve Sherlock Holmes’un “... atılırmışım” replikleriyle baba parası yiyen biri gibi gösterilmesi beni şaşırttı. Sherlock Holmes’un, Doktor Joan Watson çıkarımlarında da arkadaş olabilmek uğruna alttan alması saçmalıktı. Bu ikilinin tanışması böyle miydi? Alakası yok. Holmes arkadaş edinmeye meraklı mıydı? Hayır ama diziye göre öyleymiş. Watson’un, Holmes’un zekasına çıkışabilen bir kadın olmasıysa Sherlock Holmes’un kadınlar hakkındaki sözlerini okunmasının bir eseri sanırım, tabii dizide Holmes’un zekası bulunuyorsa... Watson ve Holmes’un ilişkisini görünce Irene Adler karakterinin olmayacağını düşündüm, taa ki dizinin sonlarına doğru Watson’un “SH’nin Londra’yı bir kadın yüzünden terk ettiği” çıkarımına kadar. Yine basit bir aşk olayına bağlanmış ama...


 Sherlock Holmes’un zekasını göremedim çıkarımlarda. Watson hakkında yaptığı çıkarımlarda bir an için ümitlenmiştim fakat olmadı. Cinayet yerindeki çıkarımlarda komikti, New York polisi bu kadar mı ahmak? Gizli odayla biraz heyecan katmaya çalışmışlar ama yine becerememişler. Zaten bölüm olarak bakarsak, konuya hep bir heyecan katmaya çalışmışlar ama başarılı olmamış. Hani kadının kocası katil değildi? Holmes’a tükürdüğünü yalatmak olmuş bu. Watson bir kadınla konuşup SH’nin elde edemediği ismi alması üzerine Holmes’un “biliyordum” demesi yine Sherlock dizisinde 1. Bölümün sonunda SH’nin Watson’a “geleceğini biliyordum” demesini anımsattı bana. Bir de bölüm sonuna takıldım, oyun üzerinde çıkarım yapamaz ki, senaristler uçmuş. Yoksa mümkün mü?

Genel olarak bakarsak Amerikan’ın kibriyle oluşturulan Elementary, Sherlock Holmes olarak değil de bir polisiye olarak fena olmamış. Ama Sherlock Holmes yaratmakta ısrar eden Elementary’nin yaratıcıları gerçekten yaratıcı olmadıklarını pilot bölümle gösterdiler. Kitapları okumak yerine Sherlock izlenerek yazılmış gibi. Bakalım ilerleyen bölümlerde karakterleri kurtaramasalar bile davaları kurtarabilecekler mi?!

10 yorum:

  1. eleştirilerine katılıyorum. Özellikle dizide Holmes’un zekası bulunuyorsa dediğin yer şahane bir de evet nerede görülmüş ki Sherlock arkadaş edinmek için gördüğü şeyleri söylememesi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sherlock Holmes okumadıkları belli... İsimler hariç pek benzerlik yok.

      Sil
  2. İzlemedim ama onlardan iyi bir şey zaten beklemiyordum ben.. En başında rezil edecekleri belliydi.

    BBC'ye devam, yaşasın SH derim :)

    Bir de benim başka bir sorum var.. Araştırdım da sanırım yok bulamadım.. Hani Doctor Who fanlarına Whovian deniyor ya SH için böyle bir şey yok mu? Gerçekten merak ediyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merakını gidereyim o zaman Sessizgemi; Sherlockian deniyor.

      Sil
    2. Sahi mi? Hey teşekkür ederim, sahiden merak ediyordum :) VIP ve Whovianlığımın yanına bunu da ekleyeceğim :)

      Sil
  3. CBS Sherlock tabii ki BBC Sherlock'un yerini tutamaz hatta orjinal hikayedekiler gibi kendi Holmes'larını yaratırken birçok şeyi göz ardı etmişler.Cinayet için en önemli kanıtı Watson buldu birçok şey Google'a bağlandı.

    YanıtlaSil
  4. Nice post.

    I liked the first episode of CBS Elementary. Lucy Liu was surprisingly great as Dr Joan Watson.

    Cheers!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Though the scenerio ha far from the original story, the players were really great there for i agree with you.

      Sil
  5. farklı bir sh olmuş ama böylesini de beğendim ben

    YanıtlaSil