Translate

27 Eylül 2012 Perşembe

Değeri Bilinmemiş Başyapıt

Unbreakable/ Ölümsüz (2000)

"Gerçek hayat, onun için çizilmiş küçük kutucuklara sığmaz."

Başrolü Samuel L. Jackson ve Bruce Willis'in paylaştığı Unbreakable değerinin bilinmemesinin sebebi belkide çizgi romanlara ön yargıyla bakılmasıdır. O kadar ütopik görünür ki insanlara, çizgi roman okuyucusu anca "küçük çocuklar" olur. Oysaki çizgi romanlar küçük yaratıklar okusun da oyalansınlar diye üretilmez. Filmde de "4 yaşındaki çocuğuna bir çizim satın almaya çalışan 'iyi' babayla" açık bir şekilde bu ön yargıya göndermede bulunulmuş. 

 Her çizgi romanda olduğu gibi iyi ya da kötü olan bir karakter var. Biri OI (Osteogenesis Imperfecta/ Cam kemik hastalığı) denen kemiklerin aşırı hassaslaştıran neredeyse en ufak darbede kırılmasını sağlayan genetik bir hastalığa sahip olan Elijah Price'dir. Tabii bu hastalığın dereceleri de mevcuttur ve karakter en hafif dereceye sahiptir. Diğeri ise iyi bir  futbolcu olmasına rağmen aşkı uğruna Amerikan futbol hayatını bırakıp güvenlik görevlisi olan David Dunn'dır. 

Senaryo da boşluklar olmasına rağmen güzel bir hikayeye sahip Unbreakable birçok yapım gibi değeri bilinmemiş bir film...

Yönetmen/ Senaryo: M. Night Shyamalan
IMDb: 7.2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder